Alergii-tratament cu produse Calivita

Alergia este definita ca reactie a organismului printr-un raspuns imunologic (anticorpii reprezentati prin imunoglobuline Ig E) la diversi antigeni (alergenul) care determina inflamatie tisulara.

Reactia alergica se poate localiza la : nivelul pielii, mucoaselor (respiratorie, digestiva, uro-genitala) sau sistemului vascular. 

Produse Calivita recomandate in tratarea alergiilor

Produse recomandate in tratarea alergiilor Descriere
Immunaid  normalizeaza secretia de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia fenomenelor alergenice
Resveratrol Plus puternic antioxidant, stimuleaza  rezistenata sistemului imunitar la afectiunile alergice 
Vitamina C 1000 (Delayed Release)  combate alergiile declansate pe fondul alterarii mecanismelor imune
Organic Noni / NONI Liquid  actioneaza prin cresterea imunitatii si rezistentei organismului la afectiunile alergice
Strong Bones Calcium/ Magnezium  calciul din compozitie actioneaza ca un antialergenic nespecific la nivel celular
Liquid Chlorophyll   stimuleaza imunitatea proprie organismului, creste rezistenta fata de alergii, grabeste vindecarea 
Mega Zinc  - efect regenerant, scade febra, stimuleaza imunitatea, reduce perioada alergenica
Alte produse recomandate in tratarea alergiilor Descriere
Chelated Zinc  - efect regenerant, scade febra, stimuleaza imunitatea, reduce perioada alergenica
Vitamiana E  favorizeaza vindecarea mucoaselor si epiteliilor, scade inflamatia, ajuta la vindecare
Beta Carotene  favorizeaza vindecarea mucoaselor si epiteliilor, scade inflamatia, ajuta la vindecare

Ce sunt alergenii?

Clasificarea alergenilor.
Alergenul este o substantă antigenică (din afara organismului), capabilă să producă o reacţie de hipersensibilitate tip I in special la indivizii cu predispoziţie ereditară pentru alergii. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine şi, mai rar, glucide pure, substanţe chimice cu molecula mică (izocianaţi, anhidride sau formaldehida), precum şi unele metale (de exemplu crom şi nichel). Alergenele sunt conţinute şi vehiculate de diverşi factori din mediul extern:

factori fizici: căldura, frigul (crioalergene);
factori chimici: substanţe chimice, substanţe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex, etc;
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpşuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr şi scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri, etc;

Clasificarea alergenilor:

a) Alergeni inhalatori (pneumoalergeni): polen: de iarba, pomi, burieni, alte plante; epitelii de animale: caine, pisica, soarece, pasari, gandaci de bucatarie, etc mucegaiur; acarieni din praful de casa, din praful de faina;
b) Alergeni alimentari: fructe: căpşuni, lămâie, portocala, dovleac, etc; legume: fasole, mazăre, alune, soia, etc; ciocolată, albuş de ou, lapte, peşte, fructe de mare, grâu, etc;
c) Alergeni injectabili (cateva exemple: penicilina; sulfonamida; salicilaţi (aspirina); anestezice.
d) Alergeni de contact: înţepătura de insecte: albina, viespe, ţânţar; metale; ţesături sintetice, latex, etc;
Afectiunile alergice pe care le poate determina alergenul in functie de localizare: la piele (urticaria si angiodermul, alergodermia sau dermatita atopica, dermatita alergica de contact, eruptia medicamentoasa generalizata), la nivelul aparatului respirator (rinite alergice, astmul bronsic, aspergiloza alergica bronho-pulmonara, febra fanului = o forma de alergie la polenul din iarba), la ochi (conjunctivita alergica), aparatul digestiv (gastro-enteropatia alergica), la nivelul rinichilor (nefrita interstitiala alergica), sistemic (boala serului, socul anafilactic) 

Simptomatologia este caracterizata prin manifestari care se desfasoara la nivelul pielii, mucoaselor, organelor care declanseaza raspunsul autoimun:

La nivelul pielii si mucoselor determina de la simple eruptii eritematoase pana la maculo-papule; sau sub forma unor petesii, sau pete rosii de dimensiuni variabile care apar pe diverse zone ale corpului
La nivelul mucoaselor nazala, conjunctivale da iritatia conjunctivei, ochiul rosu, lacrimare, prurit, sau secretie nazala apoasa, stranuturi in salve, prurit, obstructie nazala, etc
La nivelul arborelui bronsic: dispnee (senzatia de sufocare), tuse seaca care se declanseaza mai ales primavara si toamna, fara sa prezinte alte simptome inflamatorii.

Care sunt bolile alergice?

Rinita alergica se manifesta prin secretie nazala apoasa abundenta (rinoree), stranuturi repetate, mancarime (prurit) la nivelul nasului, senzatie de nas infundat (congestie nazala), lacrimare.
Astmul bronsic debuteaza frecvent in copilarie si implica o obstructie a cailor aeriene mici. Se manifesta prin episoade repetate de sufocare (dispnee) si uneori prin tuse seaca. Expirul este prelungit si se insoteste de un zgomot caracteristic, ca un suierat, numit wheezing.
Urticaria este o reactie alergica ce se manifesta la nivelul pielii. Din cauza contactului cu alergenul, in general pe cale digestiva, apare o eruptie rosie caracterizata prin mancarime intensa (prurit).
Dermatita de contact este o reactie alergica tot la nivelul pielii determinata de aceasta data de contactul direct al tegumentelor cu unele substante chimice.
Dermatita atopica este predispozitia de a face eczeme pruriginoase, recurente, simetrice, la nivelul flexurilor, aparand la persoane cu antecedente personale sau familiale de atopie (teren alergic): rinita alergica, astm bronsic. Manifestarea dominanta este mancarimea intensa (pruritul).
Conjunctivita alergica se manifesta prin inflamatie la nivelul conjunctivelor, care determina ochi rosii, lacrimare, mancarime locala. Se poate asocia cu alte boli alergice.
Alergia alimentara apare in copilarie si imbraca multe aspecte: umflarea buzelor si a limbii (edem), raguseala, ameteala, greata, diaree, respiratie suieratoare, mancarime (prurit). Uneori, pot aparea si fenomene grave precum scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei. Cel mai frecvent, acest tip de alergie apare la consumul de lapte de vaca, nuci, albus de ou, fragi, mure, crustacee, capsuni etc.
Alergia la medicamente imbraca o mare varietate de manifestari, de la urticarie la forme grave. Medicamentele implicate mai frecvent in reactii alergice sunt: antibioticele (ampicilina, amoxicilina, cefalosporinele), sulfamidele, antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul, indometacinul), anestezicele, analgezicele etc.
Alergia la intepaturi si muscaturi de insecte se produce cel mai frecvent la „atacul” albinei, viespii, furnicii, paianjenilor si poate determina manifestari grave.

Factori favorizanti ai reactiilor alergice

Prevalenta atopiei in populatia generala este de aproxi­mativ 50%, atopia fiind definita ca predispozitia determinata genetic pentru sinteza de imunoglobuline E specifice fata de anumite molecule din mediu (alergene). Statusul atopic nu este echivalent cu prezenta unei boli alergice. Pacientii atopici au un risc mai mare decat cei non-atopici de a dezvolta o boala alergica chiar la expunerea la cantitati mici din alergenul la care sunt sensibilizati. Pacientii non-atopici pot dezvolta si ei o boala alergica, riscul de sensibilizare fiind mai mare la expunerea la cantitati mari de alergen.

Ce factori de risc am?

Parintii tai sufera de boli alergice? S-a demonstrat ca antecedentele alergice ale mamei cresc mai mult riscul copilului de a se confrunta cu boli alergice decat antecedentele alergice ale tatalui.  Daca ambii parinti sunt atopici, riscul unei boli alergice poate ajunge la 60%.
In ce mediu ai crescut? Grija excesiva a parintilor de a-si creste copiii intr-un mediu cat mai steril mareste riscul celor mici de a se confrunta cu boli alergice. S-a constatat ca majoritatea copiilor crescuti la fermele de animale au o prevalenta mai mica a rinitei alergice si a astmului bronsic alergic si non-alergic. De asemenea, prevalenta bolilor alergice este mai mare in tarile Europei de Vest cu un standard de igiena superior fata de tarile Europei de Est.

Ai primit antibiotice in primul an de viata? S-a constatat ca antibioterapia administrata sugarilor creste riscul aparitiei bolilor alergice.
Ai fost alaptat la san? Alaptarea la san este un factor protector important impotriva aparitiei bolilor alergice.

Ce profesiune ai? Expunerea ocupationala la cantitati mari din anumite alergene trebuie luata in consideratie la anumite profesiuni (brutari, morari, crescatori de animale, lucratori in industria lemnului, bumbacului, tutunului, plasticelor si vopselelor).
Ce animale de companie ai? O sursa importanta de alergene o reprezinta animalele de companie (pisici, caini), al caror principal rezervor de alergene este blana. Posesorii de acvarii pot dezvolta rinoconjunctivite/astm, induse de contactul cu dafniile folosite drept hrana pentru pestisori.

Ce medicamente iei? 6-10% din efectele adverse medicamentoase sunt reprezentate de reactii alergice. Medicamentele cel mai des implicate sunt antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, anestezicele, substantele de contrast iodate.

Unde locuiesti? Poluarea intensa din marile aglomeratii urbane este un factor de risc in dezvoltarea bolilor atopice. In plus, igiena precara din anumite imobile permite inmultirea necontrolata a acarienilor, mucegaiurilor si gandacilor de bucatarie. Pana la 70% din populatia urbana este sensibilizata la gandacii de bucatarie, care constituie o cauza majora de alergie respiratorie. Ventilatia artificiala este incriminata in dezvoltarea unei patologii care mimeaza alergia: conjunctivita, rinita, astm (sick building syndrome).


Nu există produse în această categorie.