Sclerodermia

Sclerodermia este o boală autoimună caracterizată printr-o scleroză (întărire) progresivă a dermului, şi în unele cazuri, a viscerelor. Niciun alt grup de boli nu este atât de perfid ca bolile autoimune. Toate bolile autoimune constituie rezultatul unui grup de mecanisme care merg anapoda, în mare parte asemenea cancerului. In acest caz, mecanismul îl constituie sistemul imunitar care atacă în mod eronat celule din propriul organism. Fie că este vorba de pancreas, ca în diabetul de tip 1, de teacă de mielină, ca în cazul sclerozei multiple, de ţesuturile articulare, ca în artrită sau de derm ca în cazul sclerodermiei, toate bolile autoimune implică un sistem imunitar care s-a revoltat.

Este vorba o răscoală internă, cât se poate de dăunătoare, una în care propriul nostru organism devine duşmanul lui cel mai aprig. Este ca şi când organismul ar produce suicid.

⇒ Se poate întâmpla ca antigenele care trişează/păcălesc corpul nostru - facându-l să îşi atace propriile celule - să se afle de fapt, în mâncare. In procesul digestiei, de pildă, unele proteine scapă în curentul sanguin din intestin fară a fi complet desfăcute în aminoacizii lor constituenţi. Părţile nedigerate sunt considerate ca invadatori străini de către sistemul nostru imunitar, care începe să facă tipare pentru a le distruge şi astfel se pune în mişcare procesul autoimun distructiv. Unul din alimentele care oferă multe din proteinele ce seamănă cu proteinele din corpul nostru este laptele de vacă. Tot mai multe dovezi demonstrează că multe din bolile imune sunt legate de consumul laptelui de vacă( diabetul de tip 1, scleroza în plăci etc.). Este recomandată o dietă vegetariană vegan - în care sunt excluse toate produsele de origine animală. Aceasta este cea mai sigură cale.

⇒ Anumite studii au dovedit că grăsimile saturate (majoritatea se găsesc în alimentele de origine animală) sunt legate cu rate crescute ale bolilor autoimune. Eliminând produsele de origine animală, se evită, într-o mare măsură, consumul grăsimi saturate.

⇒ Produsele de origine animală şi mai ales grăsimile animale trebuie excluse din alimentaţie. Este demonstrat clinic că atunci când predomină aportul de acizi graşi saturaţi (care în cea mai măsură se găsesc în produsele de origine animală), organismul formează o cantitate ridicată de agenţi proinflamatori.

⇒ Există dovezi că anumite virusuri ar putea declanşa apariţia multor boli autoimune.

⇒ S-a descoperit că bolile autoimune care au fost studiate sunt mai des întâlnite la latitudini geografice mai înalte, unde este mai puţin soare. Expunerea cu moderaţie la soare este benefică. Vitamina D previne avansarea unor boli ca lupusul, scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi alte boli autoimune. Primul pas în ce priveşte transformarea vitaminei D se petrece atunci când mergi afară într-o zi cu soare. Când lumina soarelui atinge tegumentele expuse, acestea produc vitamina D.

⇒ Se cunoaşte din ce în ce mai bine că în perioadele de stres este mai frecventă apariţia unor afecţiuni cronice cum ar fi astmul, alergiile, artritele reumatoide, boli gastrointestinale (sindromul intestinului iritabil, sindromul Crohn). In cursul unor experimente s-a demonstrat că nivelul ridicat de cortizol (hormon produs de suprarenale în caz de stres) duce la scăderea factorului de creştere a ţesutului conjunctiv şi inhibă activitatea celulelor ce produc materia osoasă (osteoblastele), materia musculară (celule satelite) şi cartilaginoasă (condrocite). Excesul de cortizol nu numai că accelerează degradarea ţesuturilor conjunctive, ci inhibă procesul biochimic de refacere şi reconstituire a acestor turi. Nu uitaţi că stresul cronic vă poate ucide. Renunţaţi la tristeţe, mânie, îngrijorare, teamă şi cultivaţi bucuria şi spiritul de mulţumire, presus de toate dobândiţi pacea sufletului.

⇒ Este o descoperire încurajatoare faptul că procesul pierderii de ţesut conjunctiv odată cu înaintarea în vârstă este rersibil, chiar şi la acei ce se apropie de vârsta venerabilă de 100 de ani. S-a dovedit că prin programe regulate de exerciţii fizice de forţă, cu sau fară cele aerobice, se poate păstra şi creşte masa musculară, cea osoasă şi cartilaginoasă, dandu-le celor în vârstă posibilitatea de a nu depinde de ajutorul celor din jur. Bineînţeles, alimentaţia are şi ea rolul ei în aceste procese de stopare a îmbătrânirii degradării.

⇒ în caz de sechele funcţionale (retracţii musculare, întârziere de creştere) este necesară gimnastica recuperatorie, masaj şi kinetoterapie.

Produse naturale CaliVita recomandate in tratarea Sclerodermiei

 Immunaid :1-2-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, intareste sistemul imunitar prin reglarea sintezei de imunoglobuline combatand astfel dezordinile imunologice existente.

 Shark Aid :1-1-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, intervine in imunitate prin rolul sau de a impiedica sinteza haotica de imunoglobuline - autoanticorpii ce declanseaza modificari patologice in organele interne.

 Beauty Formula :1-1-0 dupa masa, regleaza nivelul de stres si impactul asupra sistemului imunitar - alergia in context de suprasolicitare nervoasa; favorizeaza refacerea tegumentara prin continutul de colagen; impiedica degenerarile la nivelul pileii prin antioxidantii si aminoacizii din compozitie.

 Mega Q Protect :1-1-0 dupa masa, 2-3 luni continuu, favorizeaza vindecarea leziunilor tegumentare prin continutul bogat in antioxidanti specifici.

 Bee Power Royal Jelly :1-1-0 in timpul mesei, 2-3 luni continuu, imbunatateste textura pielii prin continutul sau in vitamine A, B, C, D, E, aminoacizi specifici regenerarii leziunilor tegumentare.

 Oxy Crystal :7-7-7 picaturi in pahar cu apa plata, actioneaza favorabil in afectiuni ale pielii prin stimularea refacerii tesutului cutanat si combaterea infectiilor anaerobe; se va administra si extern, prin aplicatii locale tamponate - solutie 10 ml de OxyMax la 500 ml de apa fiarta si racita.

Observatie: Tratamentele se pot lua in paralel cu medicatia clasica prescrisa.

Remdedii naturale complementare
Obs:

1. Recomandările dietetice în cazul acestei boli pot fi preluate de la pagina „Eczeme; dermatite; boli ale pielii”. Singura diferenţă este doar durata curei de crudităţi care în cazul sclerodermiei şi a altor boli grave de piele este de 6-12    luni.

2. In cazul sclerodermiei sistemice, când sunt atacate şi organe importante (rinichii, pericardul, plămânii, tubul digestiv etc.), pe lângă tratamentul de bază, se adaugă şi proceduri care se vor adresa într-un mod specific organului şi funcţiei alterate (spre exemplu, în cazul fibrozei pulmonare se adaugă proceduri recomandate în tratarea acestei boli, pentru refacerea ţesutului pulmonar).

Fitoterapie.
Pulbere de plante depurative: Brusture, Cicoare, Trei-fraţi-pătaţi şi Salvie. Acest amestec se face în părţi egale, se râşneşte prin maşina de cafea până se face o pulbere fină, se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Se ţin plantele sub limbă 10 minute, apoi se înghit cu puţină apă de izvor (plată). Toate plantele recomandate ajută organismul să se dezintoxice şi întăresc funcţia hepatică.

 Pulbere de Coada-calului - Se administrează 1 linguriţă de pulbere de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de masa. Pulberea se ţine sub limbă timp de minim 5 minute, apoi se înghite cu puţină apă sau suc. Pulberea se obţine folosind râşniţa de cafea (planta trebuie să fie bine uscată); după râşnire se trece printr-o sită. Cura durează 3 săptămâni. Dupa o pauză de 3 săptămâni se mai poate face o cură. Această plantă conţine un tip de silicat care se converteşte cel mai uşor în calciu în organism. Siliciul, conţinut din belşug de coada-calului, este un mineral esenţial în producere, colagenului (care este un „adeziv corporal” ce menţine unite ţesuturile musculare şi pielea).

✓ Tinctură de Lemn-dulce - 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 21 de zile, cu 10 zile pauză. Planta stimulează producerea de către corp a cortizonului natural (substanţă ce reduce rapid inflamaţia ţesuturilor), ceea ce justifică şi utilizarea - în sclerodermie, lupus eritematos, artrita reumatoidă etc.

Se amestecă, în proporţii egale, tinctură de seminţe de Armurariu cu tinctură de fructe de Soc. Este o combinam cu efecte excepţionale în cura de dezintoxicare şi se poate folosi în toate bolile grave ale pielii. Se administrează 4 linguriţe de tinctură combinată, pe o perioadă de minim 4 săptămâni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni, apoi se mai poate face o cură.

Luminiţa-nopţii - uleiul esenţial obţinut din această plantă este folosit cu succes în afecţiuni ca scleroza multipla,  neuropatia diabetică, sindromul Raynaud, diverse boli autoimune. Administrare: de 3 ori pe zi, câte 2-5 picaturi înghiţite cu o linguriţă de miere de albine, pe durata a trei săptămâni, urmate de o săptămână pauză.


Alte indicaţii:
 Preparatul cu aloe, miere şi propolis

→ Miere de albine - 1.000 g
→ Propolis (dat pe râzătoare de plastic sau de sticlă) - 20 g
→ Aloe (frunze, date prin râzătoare de plastic sau de sticlă) - 750 g.

Este bine ca planta de aloe să fie de 3-5 ani. înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de nui Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta după o pauza de 7 zile.

 Baia cu extract complet de flori de fân - în 5 litri de apă se pun la înmuiat 7-10 mâini de flori de fân, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei (de dimineaţa până seara). Se filtrează maceratul şi se pa deoparte într-un vas. Florile de fân rămase, la care se mai adăugă 3-4 mâini de flori proaspete, se pun la fier minute în 5 litri de apă clocotită, după care se lasă să mai infuzeze timp de 20-30 de minute. După ce s-a răcit acest decoct, se filtrează şi se combină cu maceratul la rece obţinut iniţial, după care se toarnă în apa de baie. Se vor fa băi generale calde, de 2-3 ori pe săptămână, cu o durată de 30 de minute. Numeroase plante care cresc laolata cu  fânul au efecte antiseptice şi modifică anumite procese metabolice la nivelul pielii, atunci când sunt utilizate extern:  trifoiul roşu combate ciupercile parazite, piciorul-cocoşului este antibacterian, pătlagina este antibacterian si favorizează refacerea ţesuturilor, sânziana galbenă este cicatrizantă, cimbrişorul şi coada-şoricelului sunt antiinflamatoare şi antialergice etc. lată de ce băile cu extract complet de flori de fân sunt cât se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecţii bacteriene ori cu ciuperci la nh si pielii, sclerodermie.

  Aplicaţii externe pe zonele afectate mai sever cu unguent de Gălbenele, Tătăneasă sau ulei de Sunătoare si Muşeţel.


Nu există produse în această categorie.