Anexita, Boala inflamatorie pelvina acuta

Ce este boala inflamatorie pelvină (BIP) sau anexita si cum se manifesta?

Boala inflamatorie pelvină (BIP) sau anexita reprezintă una din cauzele principale ale durerii pelvine ginecologice.
Boala inflamatorie pelvină (BIP, anexita) este reprezentată în majoritatea cazurilor de
-     salpingita acută - inflamaţia uneia sau ambelor trompe uterine
-     salpingo-ovarita acută - anexita propriuzisă, reprezentata de inflamaţia trompei şi ovarului
Boala inflamatorie pelvină (BIP, anexita) este datorată ascensiunii din vagin a unei boli cu transmitere sexuala. Prin urmare anexita este o boală infecţioasă de regulă polimicrobiană (produsă de mai mulţi germeni), transmisă prin contact sexual.

Glandele Bartholini sunt doua glande de marimea unui bob de mazare situate la nivelul labiilor, langa deschiderea vaginului. Se mai numesc si glandele vulvo-vaginale; in mod normal aceste glande nu se pot simti la palpare iar rolul lor este de a secreta un fluid care umidifica vulva si zona genitala, jucand un rol important in cursul actului sexual deoarece secreta lichidul de lubrefiere
Bartholinita este determinata de acumularea lichidului in ductele secretorii ale glandei care in anumite conditii se inflameaza si blocheaza eliminarea fluidului la exterior. In aceste conditii principalul simptom este durerea extrema care limiteaza activitatea pana si mersul sau statul in sezut. Simptomatologia poate include: febra, frison, roseata si inflamatie in zona vulvara.
Chistul glandelor Bartholini se poate inflama de la 0,64 cm pana la 7,62 cm. Unele abcese pot fistuliza, prezentand scurgeri de puroi.
Cei mai incriminati agenti patogeni sunt: germeni anaerobi (in special bacterii Gram negative), gonococi (Neiseria gonorrheae), Chlamydia trichomonas si mai rar streptococus pneumoniae, haemophillus.
In cazul Bartolinitei, se recomanda incizia abcesului si drenajul cavitatii.
Tratamentul naturist este important si este bine sa se asocieze tratamentului microchirurgical (microinciziei) pentru a combate recidivele, ctronicizarea si implicit riscul malignizarii in special la femeile aflate la menopauza.
Se recomanda bai de sezut de 2-3 ori pe zi in prima faza, apoi o data pe zi timp de o luna cu decoct din amestec de plante: rosmarin, salvie, busuioc, pelin, urzica moarta alba,sunatoare, rostopasca, galbenele la care se pot adauga cateva graunte de cuisoare, care contin principii active cu rol antiseptic, antimicrobian, antiinflamator si calmeaza durerea avand efect puternic anestezic. O alta planta cu vechi utilizari in medicina populara este branca ursului, cele mai eficiente fiind cataplasmele cu frunze proaspete zdrobite. Tinctura de propolis atat ingerata pe cale orala, cate 20-30 picaturi pe zi cat si adaugate 30-40 picaturi in baile de sezut.
 
Consumul unor suplimente naturiste, preparate fitoterapice care au menirea de a grabi vindecarea si a impiedica recidivele: OCEAN 21NONI Liquid, OXY MAX. PARA PROTEX, ACIDOPHILLUS, AC-ZYMES PLUS, OREGANO OILImmunaid. In cazul in care dupa extirparea glandelor, lubrefierea scade este recomandat sa fie folosit unguentul Every Moment, de la CaliVita care poate asigura o buna ifiena locala si in plus lubrifierea zonei, avand efecte garantate optime.
Tratamentul Homeopat poate ajuta atat la vindecarea cat si combaterea recidivelor in cazul Bartolinitei.

Produse Calivita recomandate in tratarea boalei inflamatorii pelvine (BIP) sau a anexitei

Produse Calivita recomandate in tratarea boalei inflamatorii pelvine (BIP) sau a anexitei Descriere
Immunaid imunomodulator, antiinflamator, antimicrobian
Low Deuterium Oxy Crystal, Apa vie oxigeneaza tesuturile, favorizeaza vindecarea

 

Alte produse Calivita recomandate in tratarea boalei inflamatorii pelvine (BIP) sau a anexitei Descriee
Vitamina C 1000 (Delayed Release)   antiinflamator, imunostimulator, grabeste vindecarea
Noni Organic / NONI Liquid     imunomodulator, antiinflamator, antimicrobian    
Mega Zinc     imunostimulator, intra in structura ADN, regenerant tisular

Boli cu transmitere sexuala/ Boli venerice

1. Bartholinita, Abcesul glandei Bartholin
 2. Gonoreea
 3. Herpesul genital
 4. Trichomonaza, Infectia cu Trichomonas
 5. Infectia cu Chlamydia Trachomatis
 6. Infectia cu HPV (Papilomavirus)
 7. Infectia cu Ureaplasma Urealyticum
 8. Sifilisul (Blenoragia)

 9 Vaginoza bacteriana (Gardnerella vaginalis)
 
 Bolile cu transmitere sexuala cuprind sub un termen generic, o serie de boli infectioase care se transmit prin contact sexual, pe cale vaginala, ano-rectala, orala si care nu implica neaparat activitatea sexuala (HIV) cat si contactul cu zona infectata hepatita B, gonoree), obiecte infectate sau de la mama la fat. Infectia este produsa de microorganisme: bacterii (gonococ, treponema), virusuri (hepatita B, C, D virus Herpes, HIV, HPV), ciuperci (candida albicans), paraziti (clamydia, trichomonas vaginalis) sau paraziti (paduchii pubieni). Dintre acestea cele mai grave sunt: HIV/SIDA, hepatita C si sifilisul. Alte boli sunt gonoreea (blenoragia), candidoza, chlamidiaza, trichomoniaza, sancroidul, herpesul genital, limfogranulomatoza veneriană sau boala Nicolas-Fabre, condilomatoza, hepatita B, epididimita, scabia, păduchii lati pubieni.
 
In cele mai multe cazuri agentii patogeni intra in organism prin mucoasa umeda si calda a vaginului, uretrei, anusului, cavitatii bucale. Pot patrunde si prin tegumente la contactul cu pielea intacta (herpes, HPV, sifilis, paduchii pubieni, sancrul moale) sau prin mici leziuni de suprafata (taieturi, leziuni de grataj, zgarieturi) care pot facilita patrunderea microbilor in torentul sanguin.
 

Clasificarea bolilor cu transmitere sexuala:

a) boli care afecteaza femeile sau barbatii si boli care afecteaza ambele sexe in mod egal
b) boli ale aparatului genital si boli sistemice (hepatita cu virus B, HIV, parazitoze intestinale)
c). boli cu transmitere sexuala majora: sifilis, gonoree, limfogranulomatoza inghinala, sancrul moale si boli cu transmitere sexuala minora: uretrite negonococice (provocate de clamydii, mycoplasme, candida, trichomonas), herpesul genital, vegetatiile veneriene, moluscum contagiosum, scabia, pediculoza pubiana, unele forme de hepatita virala.
 
 Din punct de vedere clinic BTS presinta o serie de simptome : scurgere vaginala (la femeie) sau uretrala (la barbat), uneori urat mirositoare, de consistenta modificata (cremoasa, vascoas) albicioasa, de culoare galbena sau verzuie, urat mirositoare, dureri in timpul actului sexual, usturimi (arsuri) la urinat, mancarimi sau dureri la nivelul vaginului sau penisului, rani sau diverse leziuni la nivelul penisului, pierderea unor mici cantitati de sange dupa actul sexual, aparitia unor ganglioni in zona genitala.
 
Consecintele infectarii prin aceste boli cu transmitere sexuala poate avea urmari dintre cele mai nedorite pornind de la cronicizarea infectiei, infertilitate pana la producrea unor boli morbide asa cum este HIV. Chlamidia de pilda este cauza majora a infertilitatii iar Human Papilloma Virus (HPV) este cauza esentiala a cancerului de col uterin dar la fel de mult incriminat in cancerul de rect, anus, vulva, penis.
 

Factori de risc/ preventie:

-O serie de factori precum explozia populationala, migrarea rural-urbana dar si a populatiei din alte meridiane, saracia, emanciparea adolescentilor si inceperea vietii sexuale de la varste mult prea tinere au generat in toate societatile lumii o pozitie primordiala intre cauzele care determina reducerea anilor de sanatate si a vietii productive a bolilor cu transmisie sexuala BTS iar infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) a devenit cauza principala de deces la persoanele cu varsta intre 25-44 ani din Statele Unite si din alte tari ale lumii.
-Studile arata ca o prima relatie la varsta mica este puternic asociata cu riscul unui cancer agresiv. Femeile care au raportat ca au avut prima lor relatie inainte 18 ani au marit de 5 ori riscul in comparatie cu femeile care au asteptat pana la 22 de ani
-Nu exista vaccin impotriva bolilor venerice cu exceptia Hepatitei B. Contactul protejat prin folosirea prezervativelor pot reduce riscul dar nu il elimina in totalitate.
-Evitarea contactelor cu parteneri multipli sau necunoscuti


Nu există produse în această categorie.